E-bike

Jaarlijks wordt een zogeheten E-bikedag voor senioren gehouden in Ommen. Dit is een eendaagse cursus voor 50-plussers met veel informatie over de fiets met elektrische trapondersteuning, de E-bike, en daarnaast aandacht voor verkeerskennis en fietsvaardigheden. De E-bike-informatiedag is bedoeld voor senioren die al een e-bike bezitten én mensen die erover denken om over te stappen op een e-bike. Deze dag wordt georganiseerd door de gemeente Ommen, in samenwerking met de Fietsersbond, Veilig Verkeer Nederland, afdeling Ommen en het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland.

Hoe ziet de cursusdag eruit?

In de cursus wordt enerzijds gewerkt aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor de oudere fietser/e-biker en anderzijds aandacht besteed aan allerlei facetten van het rijden op een e-bike.

In presentaties komen diverse (ook lokale) verkeerssituaties aan bod. De cursisten krijgen adviezen over veilig verkeersgedrag in deze situaties.

Ook staan bewegings- en praktijkoefeningen op het programma, in de vorm van fietsgymnastiek en een e-bikeparcours: op een afgezet parcours wordt onder professionele begeleiding de reactiesnelheid, het evenwicht en de behendigheid in verschillende situaties geoefend.

Daarnaast is er een lokale rijwielhandelaar aanwezig die kijkt of de eigen fiets of e-bike goed is afgesteld. Tevens biedt hij de mogelijkheid om verschillende typen e-bikes uit te proberen.

De dag eindigt met een korte fietstocht door Ommen.

Het is daarom nodig dat de deelnemers met de eigen fiets of e-bike naar de E-bikedag komen.

De cursusdag duurt van 9.00 tot 16.00 uur en wordt rond 12.30 uur onderbroken voor een gezellige lunch.