Verkeersouders

Zit uw kind op een basisschool in de gemeente Ommen en maakt u zich zorgen om de verkeersveiligheid van uw kind? Wilt u werken aan een verkeersveilige school- en woonomgeving voor alle kinderen? Maak dan een verschil door u als verkeersouder aan te melden.

De verkeersouder is de schakel tussen ouders, school en derden (gemeente, VVN, politie, ROV Oost-Nederland) als het gaat om de verkeersveiligheid van de leerlingen, waaronder de school-thuisroute. Ook worden  verkeersouders betrokken bij de organisatie en uitvoering van educatieve  projecten (bijv. het verkeersexamen). Alle bestaande VVN Verkeersouderabonnementen zijn in 2014 omgezet naar een VVN Verkeersouderlidmaatschap. Scholen met verkeersouders en een VVN verkeersouderlidmaatschap kunnen gratis beschikken over informatie op het VVN Verkeersouderplein, productpakketten voor de uitvoering activiteiten zoals een fietskeuring, verlichtingscontrole, verkeersweek of een actieweek op voeten en fietsen. Ook krijgen verkeersouders praktische ondersteuning van VVN.

Taken verkeersouder

De verkeersouder zorgt er verder voor dat verkeersonderwijs hoog op de agenda van de school staat en levert een actieve bijdrage aan de verkeersexamens. Ten behoeve van de aanpak van de verkeersonveiligheid en de uitvoering van activiteiten bouwt de verkeersouder een netwerk op. De verkeersouder betrekt o.a. de school, ouderraad, omwonenden, politie en de gemeente bij het oplossen van problemen in het kader van de verkeersveilige schoolomgeving of het genereren van aandacht voor verkeersveiligheid en verkeerseducatie.

Verkeersouders worden gestimuleerd jaarlijks één Veilig Verkeer Nederland-activiteit uit te voeren die bijdraagt aan de oplossing van geconstateerde knelpunten in de schoolomgeving, school-thuisroutes of in het verkeersonderwijs. Nieuwe verkeersouders worden door Veilig Verkeer Nederland op weg geholpen met hun werkzaamheden en met het organiseren van acties. Tevens wordt door Veilig Verkeer Nederland het verkeersouderbestand actueel gehouden.

Lees meer over verkeersouders.

Doelstelling: VVN afdeling Ommen streeft ernaar dat alle 16 basisscholen in Ommen over een verkeersouder beschikken.